Ondervoeding
- Specialisatie:
Bij ondervoeding heeft iemand een tekort aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit komt vooral door de afname van de spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.
De grootste groepen die die risico hebben op ondervoeding, zijn kwetsbare ouderen, chronisch zieken, mensen met kanker, mensen die een grote operatie ondergaan en mensen met een ernstig trauma.
De oorzaken van ondervoeding kunnen zijn:
- verminderde voedselinname door een verminderde eetlust of misselijkheid.
- moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken of vertering.
- psychologische problemen, zoals angst, depressie, verdriet. Iemand heeft dan geen zin meer in eten. Een gevolg is het overslaan van maaltijden of kleinere porties nemen.
- sociale factoren, zoals eenzaamheid, geen mogelijkheid om eten te kopen of bereiden.
Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen. Bovendien hebben ouderen minder energie nodig dan toen ze jonger waren, waardoor het moeilijker kan zijn alle voedingstoffen met de voeding binnen te krijgen.
Ondervoeding heeft een grote invloed op de gezondheid. De gevolgen zijn onder andere: langzamer herstel na een operatie of ziekte, meer en ernstigere complicaties na een operatie, vertraagde wondgenezing, verhoogde kans op doorligwonden (decubitus), verminderde spiermassa, lagere kwaliteit van leven, verhoogde kans op overlijden.
Voedingsadvies
Bij de behandeling van ondervoeding wordt de nadruk gelegd op voldoende inname van eiwit en energie. Daarnaast is beweging een essentieel onderdeel van de behandeling om de spiermassa te behouden. Afhankelijk van de ernst van de ondervoeding kan door de diëtist een keuze gemaakt worden tussen energie- en eiwitverrijkte voeding, eventueel aangevuld met vitamine- en mineralensupplementen, extra drinkvoeding of volledige drink- of sondevoeding.
Heeft u het vermoeden dat er een kans is op ondervoeding bij u of een familielid? We kunnen dit samen met u of uw familie bespreken tijdens een persoonlijk gesprek.