Koolhydraatbeperking

Koolhydraatbeperking

Koolhydraatbeperking

  • Diëtist: Harriët Verkoelen
  • Categorie: Diëten

Sinds een aantal jaren staat koolhydraatbeperkt eten in de belangstelling. Veel mensen doen dit om gewicht te verliezen, maar u kunt hier ook voor kiezen als middel om uw bloedsuikerwaardes te normaliseren of om u fitter en energieker te voelen. Er kunnen vele redenen zijn waarom u uw koolhydraten gaat beperken.

Jarenlang was de zienswijze ‘let op vet’ en werden hier verschillende campagnes op los gelaten. De laatste jaren is dit ontzettend veranderd en is het niet meer beperken van vet, maar beperken van koolhydraten geworden. Veel mensen hebben tijdens het volgen van een dieet vaak de neiging om op zoek te gaan naar eten, of beter gezegd naar wat lekkers en dan vaak zoetigheid. Door de koolhydraten te gaan beperken gaat u anders eten, hierdoor hebben veel mensen minder eetlust en minder last van ‘snaaihonger’. Hoe dit werkt, leggen we u graag uit tijdens een consult.

Binnen deze praktijk hanteren we verschillende methodes voor het beperken van de koolhydraten. Er zijn methodes met een strenge beperking (30 gram koolhydraten per dag), minder strenge beperking (50 – 70 gram koolhydraten) of matige beperking (90 – 100 gram). Tijdens het consult bespreken we welke methode voor u het meest geschikt zou zijn.

Twee van de methodes zijn het voedingsprogramma Grip op koolhydraten van Yvonne Lemmers en Koolhydraatbeperkt volgens de richtlijnen van Harriët Verkoelen. Hieronder vind u meer informatie over deze programma’s.

Er zijn nog meer methodes waarbij we u kunnen coachen, zoals de methode van Foodsisters en Karine Hoenderbos.

We zijn van mening dat wanneer u voor het beperken van koolhydraten kiest, u dit niet doet voor een korte termijn. Een koolhydraatbeperking is geen dieet, maar een leefstijlverandering en deze keus moet u weloverwogen maken.

Grip op koolhydraten (GOK)

Grip op koolhydraten is een succesvol koolhydraatbeperkt voedingsprogramma ontwikkeld door diëtist Yvonne Lemmers.

GOK bestaat uit de volgende twee fases:

  • Fase 1: Op gewicht komen
    Geen calorieën of punten tellen, maar letten op koolhydraten. In deze fase beperkt u de koolhydraatrijke voedingsmiddelen tot maximaal 1 eetmoment per dag, het zogenaamde ‘koolhydratenuur’. U eet voldoende eiwit- en vetrijke producten, zodat u geen honger hebt.

Uw lijf komt in de vetverbranding en kan ten alle tijden energie putten uit de eigen vetvoorraden. Dat maakt het verschil en dat voelt u! Met als resultaat dat u als vanzelf minder eet, meer zin hebt in bewegen en energiek uw ideale streefmaat kunt behalen.

Het boek bestaat uit duidelijke lijsten wat wel en niet is toegestaan, dat heeft u binnen de kortste keren onder de knie. In het ‘koolhydratenuur’ (een uur per dag) zijn wat koolhydraatrijke voedingsmiddelen toegestaan, zodat het bijvoorbeeld geen probleem is om met uw gezin mee te eten.

  • Fase 2: Op gewicht blijven
    In deze fase kunt u de hoeveelheid koolhydraatrijke voedingsmiddelen iets uitbreiden, zodat u op uw goede gewicht blijft!

Harriët Verkoelen

Harriët Verkoelen is diëtist en praktijkondersteuner. Ze heeft de afgelopen jaren veel succes bereikt met het begeleiden van mensen met diabetes en een koolhydraatarme of –beperkte voeding. Ter ondersteuning hiervan heeft ze 3 boeken geschreven; ‘Andere gezonde voeding’, ‘Echt afvallen doe je zo’ en ‘Afvallen met de wet van Harriët, koolhydraatbeperkt werkt’.

Wilt u een koolhydraatbeperkt voedingspatroon? Wij kunnen u hierbij coachen. Stuur ons gerust een bericht via onze contactpagina of bel ons.