Diabetes mellitus

Diabetes mellitus

  • :

Diabetes mellitus

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland en wordt ook wel suikerziekte genoemd. Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen vernielt die insuline aanmaken. Het afweersysteem vergist zich dus. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.

We weten niet precies waardoor diabetes ontstaat. Mensen krijgen eerder diabetes type 2 als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en als ze weinig bewegen. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. Diabetes type 1 begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raakt het afweersysteem uit evenwicht, waardoor het de cellen aanvalt die insuline maken.

Voeding speelt een belangrijke rol bij diabetes. Er worden veel fabels verteld over diabetes. Zo denken veel mensen dat je geen suiker meer mag als je diabetes hebt, maar dat is niet waar. Maar hoe weet u wat wel goed is voor jouw lijf? Onderzoek laat zien dat bij diabetes koolhydraten en vetten een belangrijke rol spelen. Deze rol verschilt per persoon en is bij diabetes type 1 anders dan bij diabetes type 2 en bovendien is ieder mens anders. Afhankelijk van uw leefstijl en het type diabetes heeft jouw lijf andere behoeften dan dat van een ander. Deze behoeften zijn persoonlijk en veranderen ook nog eens per levensfase. Bij de een kan een voedingspatroon volgens de Richtlijnen Goede Voeding voldoende zijn, maar voor een ander een koolhydraatbeperking. Bij de specialisatie koolhydraatbeperking  kunt u meer lezen wat dit inhoud.

Diabetes bij Zwangeren

Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikers regelt in het lichaam. Normaal maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet genoeg. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Krijgt u de diagnose zwangerschapsdiabetes, dan is dat flink schrikken. Weet dat u er niet alleen voor staat. Tijdens de begeleiding krijgt u uitleg over wat koolhydraten zijn, wat snelle en langzame koolhydraten inhouden en welke producten koolhydraten bevatten. Het blijft van groot belang dat u voldoende gezonde voeding blijft gebruiken omdat dit belangrijk is voor een goede ontwikkeling van uw baby. Voeding en beweging spelen een belangrijke rol bij zwangerschapsdiabetes.

Hoe zorgt u er nu voor dat uw dagelijkse voeding gezond is maar wel voldoende langzame voedingsstoffen bevat voor een goede ontwikkeling van uw baby? Wij helpen u hier graag mee.

 

Wilt u graag begeleiding van ons op 1 van bovenstaande gebieden?

Wanneer u uw gegevens invoert bij de contactpagina  nemen we zo snel mogelijk contact met u op.